8 juni 2023 – Cargill neemt vandaag Kotug’s E-Pusher™ en E-Barges, ’s werelds eerste zero- emissie duwboot en duwbakcombinatie ter wereld, in gebruik. Cargill zet deze oplossing in om cacaobonen duurzaam te vervoeren van de haven van Amsterdam, de grootste cacao-importhaven ter wereld, naar Cargill’s cacaofabriek in Zaandam. Kotug is daarbij verantwoordelijk voor de uitvoering van het volledige transport. Geheel volgens maritieme traditie werd de E-Pusher 1 vandaag gedoopt door Marieke Taal, manager operations bij Cargill, om het schip en haar bemanning een behouden vaart te wensen.

De duwboot en -bakcombinatie is essentieel en efficiënt voor het vervoer van goederen over water vanuit de haven naar het achterland. Cargill is het eerste bedrijf ter wereld dat een volledig geëlektrificeerde duwboot en duwbakken voor de binnenvaart in gebruik heeft genomen, waardoor zowel de uitstoot van schadelijke stoffen als geluidsoverlast van traditionele duwboten tot het verleden behoren.

Het emissievrije schip, uitgerust met de modernste technologie en geavanceerde voortstuwingssystemen, is volledig vrij van schadelijke emissies, waaronder kooldioxide (CO2), zwaveloxiden (SOx), stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM). De elektrische duwboten en duwbakken zullen naar verwachting de CO2-uitstoot tijdens het transport met 190 ton per jaar verminderen, dat is het equivalent van 15.000 ritten van dezelfde afstand per vrachtwagen. De E-Pusher 1 gaat varen op groene stroom van het windpark dat Cargill en Vattenfall samen met Windpark Hanze exploiteren.

“Cargill zet zich dagelijks in om de wereld op een verantwoorde manier van voedsel te voorzien en onze impact op het milieu te beperken. Elektrificatie van het transport van onze cacaobonen is slechts één voorbeeld van hoe we nieuwe, innovatieve duurzame praktijken implementeren om onze impact op de planeet te verminderen en mensen te beschermen. De KOTUG E-pusher™ Type M is de eerste in zijn soort en Cargill is verheugd om partner te zijn bij de lancering ervan in Nederland”, zegt Emiel van Dijk, Managing Director Cocoa & Chocolate Europe & West Africa.

Ard-Jan Kooren, President & CEO van KOTUG International voegt daaraan toe: “Ik wil Cargill graag bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen en de samenwerking op weg naar transitie van de binnenvaart. Samen hebben we een positieve impact op de toekomst van de binnenvaart. Het revolutionaire ontwerp van deze duwboot en duwbak combinatie sluit aan bij onze missie om duurzame oplossingen te bieden aan de maritieme sector. Met deze introductie willen we zoveel mogelijk partijeen inspireren om schone energieoplossingen te omarmen en verdere stappen te zetten in het bereiken van de wereldwijde klimaatdoelstellingen voor een leefbare wereld.”

Link naar filmpje : https://youtu.be/yp8vSPCUH0w

 

Link naar modulair bouwen E-Pusher: https://youtu.be/pz1-OJlIOAk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *