Multraship Salvage en Boskalis dochter Smit Salvage hebben met succes het op drift geslagen en verlaten bulkschip JULIETTA D op de Noordzee voor de Nederlandse kust succesvol geborgen. Het schip raakte gister tijdens storm Corrie in de problemen.
De JULIETTA D lag voor anker voor de kust van IJmuiden, maar ging op drift toen de ankerketting brak. Het schip kwam vervolgens in aanvaring met de PECHORA STAR. 
Door de aanvaring maakte de JULIETTA D water en riep de bemanning om hulp om direct geëvacueerd te worden.
De bemanningsleden zijn door helikopters onder leiding van de Nederlandse Kustwacht geëvacueerd.
Het schip driftte door de harde wind door het windmolenpark Hollandse Kust richting het strand van Scheveningen.
Onderweg raakte het nog een recent geplaatst offshore platform voor de windmolenindustrie.
De bergers organiseerden in nauwe samenwerking met de Kustwacht een helikopter om een bergingsteam aan boord te zetten.
Dat team kon omstreeks 18.30 uur de zeesleper SOVEREIGN vastmaken en voorkomen dat de JULIETTA D op het Scheveningse strand belandde.
De JULIETTA D is vervolgens naar open zee  getrokken, in afwachting van een extra sleepboot. De zeesleper MULTRATUG 18 werd rond 19.00 uur ook vastgemaakt, maar door de extreme golfhoogte hield de verbinding geen stand.
De MULTRATUG 18 was na het klaren van het sleepmateriaal wederom bij de JULIETTA D stand-by om te assisteren.
De zeesleper MANTA, met aan boord een extra team van bergers, is niet ver namiddernacht als voorzorg ter plaatse gegaan.
Bij dageraad heeft de MULTRATUG 18 wederom vastgemaakt om koersstabiliteit aan het konvooi te kunnen geven.
Extra bergers werden vanmorgen per helikopter aan boord gebracht om de aanloop naar Rotterdam veilig te kunnen aanvangen.
Onder de vakkundige leiding van het bergingsteam is het schip vanmiddag rond de klok van tweeën bij Hoek van Holland de Waterweg opgelopen onderweg naar de Elbehaven waar het verlaten en gehavende schip rond de klok van 16.00 uur zal afmeren.
Dankzij de uitstekende samenwerking van beide bergingsbedrijven met de Nederlandse Kustwacht, NHV Helikopters, de KNRM en het Havenbedrijf Rotterdam kon het schip gered worden en de haven van Rotterdam binnengebracht worden.
Over Multraship
Multraship is een toonaangevend Nederlands sleepvaart- en bergingsbedrijf. Het is een onderdeel van de Muller Maritime Group, die al meer dan 230 jaar actief is in de scheepvaartsector. De kernactiviteiten van Multraship zijn berging en wrakopruiming, havensleepdiensten, zeesleepdiensten en ondersteuning van de offshore energie- en baggerindustrie. Multraship exploiteert en beheert een grote vloot sleepboten, bergingsvaartuigen, drijvende bokken en andere vaartuigen uitgerust met modern sleep-, bergings- en brandbestrijdingsmaterieel en bemand door ervaren en hoogopgeleide kapiteins en bemanning (www.multraship.com).
Foto’s
© Flying Focus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *