Damen Shipyards Group heeft, na een intensief tenderproces, op 8 juli een contract getekend met Port of Antwerp voor de levering van twee RSD 2513 slepers. De gunning is na een wettelijke wachttermijn van vijftien dagen definitief geworden. De schepen behoren tot Damens Next Generation Tugs serie en worden gebouwd met de laatste technologieën op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, efficiency en betrouwbaarheid. 

De Next Generation Tugs bevatten elementen uit Damens bewezen staat van dienst aangaande slepers met state-of-the-art innovaties voor een maximaal efficiënt schip. De RSD Tug 2513 heeft aanzienlijk lagere emissies dan vergelijkbare slepers en is uitgevoerd met splintervrij Damen Safety Glass beglazing – identiek aan dat in auto’s – en een uiterst ergonomische human machine interface (HMI). 

De RSD Tug 2513 is speciaal ontworpen voor scheepsafhandeling, en is zowel compact, als sterk met zijn 70 ton paaltrekkracht. Zijn twee boegen zorgen voor optimale prestaties bij sleepwerk aan zowel de boeg als het achterschip van de zeeschepen. 

Dankzij dit ‘altijd de boeg vooruit’ concept kan Damen een hoger vrijboord realiseren dan bij andere slepers van deze omvang. Hierdoor komt er geen water op dek, wat de stabiliteit en veiligheid vergroot. 

Port of Antwerp – het Havenbedrijf Antwerpen – en Damen hebben allebei een focus op duurzaamheid en innovatie. Deze ambities kwamen duidelijk in deze tender naar voren. Zo koos Port of Antwerp ervoor om de schepen te voorzien van het door Damen in-house ontworpen, en volledig gecertificeerde, systeem voor de reductie van stikstofoxide (NOX). Daarmee voldoen de slepers aan de IMO Tier III eisen. 

Port of Antwerp heeft er ook voor gekozen om de twee schepen uit te rusten met een FiFi 1 brandblusuitrusting. Damen biedt ettelijke opties voor haar schepen en kan hierdoor gestandaardiseerde, praktijkbewezen schepen leveren die gelijktijdig helemaal zijn toegesneden op de individuele wensen van de klant. 

Celine Audenaerdt, technisch manager Port of Antwerp: “Port of Antwerp maakt werk van een duurzame haven. In onze rol als operator willen we graag het goede voorbeeld geven en investeren in een vergroening van onze vloot. We zijn onze sleepboten stelselmatig aan het vervangen door nieuwe type slepers die milieuvriendelijker zijn. De aankoop van de twee tugs bij Damen kadert hierin. De nieuwe sleepboten hebben een efficiëntere en bijgevolg zuinigere aandrijving, waardoor ze een pak minder verbruiken. Daarnaast zijn we ook twee nieuwe prototypes aan het ontwikkelen die varen op waterstof en methanol.” 

“We zijn heel trots op de levering van de eerste Damen slepers aan Port of Antwerp – tevens de eerste azimuth aangedreven slepers – die aan hun ambities op milieu- en operationeel gebied beantwoorden”, aldus Vincent Maes Damen area sales manager Benelux. “Daarnaast wil ik het Port of Antwerp team complimenteren met hun constante focus op emissiereductie en met hun moed om in de nieuwste technologieën te investeren. Met zo’n klant is het is bijzonder prettig samenwerken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *