De Nederlandse sleepvaartonderneming en maritieme dienstverlener Multraship Towage & Salvage heeft in haar thuishaven Terneuzen twee nieuwe, door Damen gebouwde  sleepboten, gedoopt. Één hiervan is de eerste sleepboot in Europa die voldoet aan de IMO Tier III eisen.

Het gaat om een Reversed Stern Drive (RSD) Tug 2513 en een Azimuth Stern Drive (ASD) Tug 3212, die respectievelijk Multratug 6en Multratug 29zijn genoemd. De doopplechtigheden vonden plaats op 28 juni tijdens de Havendagen Terneuzen, een driedaags maritiem festival.

“De aanschaf van de Multratug 6was een gecombineerde reactie op onze behoefte aan additionele tonnage en op onze wens om de emissie-uitstoot te verminderen”, vertelde Leendert Muller, Managing Director van Multraship. “Wij nemen onze milieuverantwoordelijkheid en hebben om die reden gekozen voor een schip dat voldoet aan de IMO Tier III eisen, de eerste in zijn soort in Europa. Dit sluit tevens aan bij de toenemende vraag van havenautoriteiten naar schone operaties. De verlaagde geluids- en trillingsniveaus van de RSD Tug 2513 vormden een tweede doorslaggevende factor. “Dat zijn voor ons zeer belangrijke zaken, aangezien wij om het comfort van onze bemanningen geven”, aldus Muller.

Damen heeft vanuit haar ervaring met superjachten en marineschepen inmiddels een uitgebreide expertise opgebouwd aangaande het minimaliseren van trillingen aan boord. “Trillingen zijn de vijand van elke scheepseigenaar”, benadrukte Mijndert Wiesenekker, Sales Director Benelux bij Damen. “Dankzij onze kennis op dit gebied kunnen wij dit op sleepboten tot een minimum beperken. Dit is een voorbeeld van de voordelen van de strategie van gestandaardiseerde scheepsbouw – we kunnen de trillingsniveaus verbeteren naarmate een serie voortschrijdt. Dit is van belang voor zowel de bemanning, als de apparatuur.”

Terwijl de RSD Tug 2513 voor Multraship een nieuw scheepstype betreft, zijn de medewerkers goed vertrouwd met de ASD Tug 3212. Multraship heeft in de loop der tijd al ervaring opgedaan met vijf ASD Tugs 3212 in de vloot. “We weten uit eigen ervaring wat een goede schepen het zijn”, vervolgde Muller. “Ze kunnen uiteraard in havens werken, maar wanneer de condities ruwer en zwaarder worden – bijvoorbeeld in de offshore – dan komen hun zeegaande karakteristieken echt goed tot uitdrukking. Onze bemanningen zijn bijzonder blij om deze nieuwe ASD Tug 3212 in de vloot te hebben. En vooral dit schip is met zijn open spiegel, hekrol en aanvullende apparatuur een echt multi-purpose schip.”

Veelzijdigheid wat betreft de mogelijkheden van een schip, is volgens Muller een bewuste keuze voor Multraship. “Wij vinden dat de meeste van onze havensleepboten ook op zee moeten kunnen werken en dat onze zeevarende sleepboten tevens havenoperaties moeten kunnen uitvoeren.”

  • Leendert Muller is tijdens de openingsceremonie vande Havendagen Terneuzen uitgeroepen tot ‘Havenpersoonlijkheid van het jaar 2019’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *