Jim Iskes (50) heeft er drie nieuwe sleepboten bij in IJmuiden, maar dat was niet de enige reden voor een spetterend feest in de haven.

Zijn sleepbootbedrijf Iskes Towage & Salvage, door vader Ben Iskes (74) opgericht in 1968, bestaat ook nog eens vijftig jaar.

Ooit begonnen met twee boten in het Noordzeekanaalgebied, varen er nu 21 hypermoderne sleepboten rond. „Volgend jaar komen er twee bij”, vertelde Jim. „Onze boten varen niet alleen hier in de haven, maar over de hele wereld. Van Aruba, Frans Guyana tot Portugal, Zweden, Duitsland en Finland.”

Iskes en directeur Ronald Vergouwen erkennen dat het vechten blijft voor de toekomst van het honderd procent zelfstandige bedrijf. „Er is een consolidatieslag gaande in de sleepwereld, waardoor er een aantal grote sleepbedrijven ontstaat”, zei Vergouwen. „Zij bieden rederijen ’global deals’. Dit resulteert in hoge kortingen en daar hebben de kleinere bedrijven weer last van. Maar we komen er wel uit.”

De drie boten die werden gedoopt kregen traditiegetrouw de naam van een planeet: Mercurius, Mars en Telstar. Laat dit nou ook de naam zijn van de IJmuidense betaald voetbalclub. De flamboyante Telstar-directeur Pieter de Waard : „Jim is sponsor van de club, maar van de waarde van zo’n sleepboot kunnen wij drie seizoenen voetballen. Beetje jammer dat hij er nu een boot van heeft gekocht.” De Waard, bekend om zijn hilarische opmerkingen, kreeg de lachers op zijn hand, onder wie de twee grootste aandeelhouders van Telstar: bouw- en restauratiespecialist Cees van der Horst van Holleman Santpoort en Chris B. van der Zwan , voormalig topman van zeetransportbedrijf Dockwise en van Wijsmuller. Dit sleep- en bergingsbedrijf werd in 2001 overgenomen door Svitzer. „Na deze overname lag de weg vrij voor Iskes om door te groeien”, zei Van der Zwan. „Omdat de Amsterdamse haven te klein is voor twee sleepbedrijven zijn in 2014 Svitzer en Iskes samengevoegd in Port Towage Amsterdam.”

© telegraaf 2018.09.09

2 gedachtes over “Feestje in de sleepwereld – ISKES 50 jaar !”

  1. H westhof schreef:

    het is een mooie site met veel info.

  2. Bernard van Oosterhout schreef:

    Ik wil familie ISKES en personeel van de sleepboten van harte feliciteren met 50 jaar ISKES.. Gisteren kreeg ik voor mijn 73ste verjaardag van mijn kleinkinderen het zeer fraaie boek, zeer fraai met prachtige fotoos. Ik heb ook een band met IJmuiden zag de sleepboten van goedkoop en later Wijsmuller. In de zomer zit ik regelmatig aan het Noordzeekanaal. ISKES sleepboten varen langs bij zonder maar meestal met bv een bulkcarrier. Soms denk ik was ik maar een dagje op een der sleepboten. Maar deze dagen vind ik heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *