Gorinchem, Damen persbericht, 27-06-2018

Europese tour innovatieve Damen RSD Tug 2513

‘Altijd de boeg vooruit’ als nieuw concept havensleepwerk

Binnenkort in Nederland: de eerste Damen-havensleper van het revolutionaire nieuwe RSD Tug 2513 ontwerp. Sleepvaartbedrijven, operators en pers kunnen zelf de sleper inspecteren die uitgerust is met twee boegen en zodoende altijd vooruit vaart. Na Italië, Malta Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en België kan nu ook de Nederlandse markt zich een beeld vormen van de prestaties, veiligheid, efficiency en vooral flexibiliteit van het nieuwe concept in havensleepwerk.

Het radicale nieuwe ontwerp van de RSD Tug 2513 is tot stand gekomen na consultatie, op alle niveaus, van de sleepvaartsector. De brede vraag naar slepers die compact genoeg zijn om in en rond havens en terminals te opereren, én gelijktijdig genoeg kracht en flexibiliteit hebben om in beperkte wateren zelfs de allergrootste schepen veilig, snel en efficiënt te kunnen manoeuvreren, vormde de aanleiding.

Er zijn aan de 25 meter lange RSD Tug 2513 bij Damen dan ook jaren van research en development voorafgegaan, waarbij goed naar de behoeftes van de sleepvaartsector is geluisterd en nauw met de onderzoekspartners is samengewerkt. Het nieuwe ontwerp verenigt karakteristieken van zowel de ‘tractor’ slepers (roerpropellers onder voorschip, sleepdraad vanaf achterschip) als van de ASD slepers (roerpropellers onder het achterschip).

Het revolutionaire zit hem erin, dat de RSD Tug 2513 twee boegen heeft en zo een nieuwe klasse slepers vormt. Het schip kan zodoende altijd met de boeg vooruit werken en is daarmee even effectief bij sleepassistentie aan het voorschip van het zeeschip (bow assists) als aan het achterschip (stern assists) Een tweede voordeel van dit ontwerp is het hogere vrijboord zodat er geen water op dek komt. De RSD Tug 2513 heeft een Damen Twin Fin skeg (met een vin in de rompverwerkt aan zowel stuur- als bakboord) die hem buitengewoon koersvast maakt.

De paaltrekkracht is 75 ton vooruit en 70  ton achteruit.

Sleepvaartbedrijven krijgen dankzij permanente ‘bow first’ werkwijze een uitzonderlijk efficiënt schip. Dankzij het eerdergenoemde vrijboord dat rondom hoger is dan bij andere slepers van dit formaat, worden ook de stabiliteit en veiligheid bevorderd.

De RSD Tug 2513 is uitgerust met een ruim assortiment aan additionele voorzieningen, zoals het nieuwe Damen Safety Glass voor het stuurhuis. Dit veiligheidsglas levert een grote verbetering op voor de bemanningsveiligheid, omdat het niet fragmenteert wanneer het door een zwaar voorwerp wordt geraakt. Tot de overige innovaties behoren het feit dat de opbouw is gelijmd om geluid en trilling te verminderen, en de toepassing van het Damen remote monitoring system.

Damen Shipyards Group

Damen Shipyards Group exploiteert 34 scheeps- en reparatiewerven, en heeft wereldwijd 10000 mensen in dienst. Damen heeft al meer dan 6000 schepen opgeleverd in ruim 100 landen. Jaarlijks levert de onderneming ongeveer 160 schepen af aan klanten over de hele wereld. Dankzij het unieke, gestandaardiseerde ontwerpconcept kan Damen constante kwaliteit garanderen.

De combinatie van standaardisatie, modulaire bouw en het op voorraad bouwen van schepen zorgt voor kortere levertijden, een lage ‘total cost of ownership’, een hoge wederverkoopwaarde en betrouwbare kwaliteit. Bovendien zijn de schepen van Damen gebaseerd op grondige R&D en bewezen technologie.

Damen heeft een veelzijdig assortiment, waaronder sleepboten, werkschepen, marine- en patrouilleschepen, high-speed craft, vrachtschepen, baggerschepen, schepen voor de offshore-industrie, veerboten, pontons en superjachten.

Voor bijna elk type schip biedt Damen uitgebreide servicemogelijkheden, zoals onderhoud, levering van onderdelen, training en overdracht van (scheepsbouw)kennis. Als sluitstuk van het aanbod biedt Damen daarnaast allerlei scheepsonderdelen, met name straalbuizen, roeren, ankers, ankerkettingen en staalconstructies.

Damen Shiprepair & Conversion (DSC) heeft een wereldwijd netwerk van achttien scheepsreparatie- en conversiewerven, waarvan er twaalf in Noordwest Europa gevestigd zijn. DSC heeft beschikking over meer dan 50 drijvende en (overdekte) droogdokken, hellingen, scheepsliften en overdekte hallen. Het grootste dok is 420 x 90 meter. Reparatieprojecten variëren van kleine eenvoudige reparaties en ‘klasse’ onderhoud tot complexe renovaties en de volledige ombouw van grote offshore constructies. DSC voert jaarlijks ongeveer 1.300 reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit, zowel op de werven als in havens en gedurende de reis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *