Internationaal opererende rederij viert 100 jarig bestaan

Een sleepboot van rederij Muller Dordrecht zal vrijdag 25 mei de traditionele vlootschouw van Dordt in Stoom aanvoeren. Op de voort te slepen graanelevator zal een groot spandoek worden ontrold met de tekst: “Muller 100 jaar”. Muller Dordrecht is al 33 jaar sponsor van het omvangrijkste stoomevenement in Europa en levert al vanaf het begin diverse sleepboten en pontons voor het evenement. “Dit jaar is de vlootschouw extra feestelijk, want dit jaar viert ons familiebedrijf haar 100-jarig bestaan”, aldus Bram Muller, algemeen directeur van Muller Dordrecht.

De familie Muller is al meer dan 240 jaar actief in de scheepvaart, die sinds 1776 als een rode draad door alle generaties Muller heen loopt. “Het was mijn grootvader Teunis Muller die Rederij T. Muller in 1918 oprichtte”, vertelt de huidige directeur Bram Muller. “Honderd jaar later werkt Muller Dordrecht voor een groot aantal toonaangevende (Internationale) bedrijven.”

In 2018 telt het bedrijf 101 vaste medewerkers. In het piek seizoen (tweede en derde kwartaal) komen daar nog eens vijftigtal medewerkers via uitzendbureaus bij.  De vloot bestaat uit twaalf sleepboten, zeventien zwaar lading pontons.

De geschiedenis van Muller Dordrecht begint na de Eerste Wereldoorlog toen er veel werd gesmokkeld. Muller: “Sleepboot En Avant 3 werd veelvuldig ingezet als smokkeljager. Begin jaren twintig werd er veel gesleept naar de Ruhr en naar Zeeland. Een aantal jaren later raakte de rederij betrokken in de natte aannemerij en vormde deze bedrijfstak meer en meer een belangrijke inkomstenbron.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde Teunis Muller zijn sleepboten voor de Duitsers te verstoppen in de Biesbosch. Uiteindelijk werden ze gevorderd en ingezet bij de Duitse Kriegsmarine. Later zijn de sleepboten teruggevonden in Hamburg. Na de Tweede Wereldoorlog komt de wederopbouw. Tal van bruggen waren door de Duitsers gebombardeerd of opgeblazen en moesten daardoor vervangen worden. De rederij werd op dat moment specialist in het vervoer en invaren van deze brugdelen. Denk hierbij aan de Moerdijk brug, brug Deventer, Zaltbommel, enzovoort.

In de jaren zeventig werden de baggeractiviteiten voor een groot gedeelte verlegd naar binnengaatse werkzaamheden voor de olie- en gasindustrie. In die tijd was het werk voor de natte aannemerij in Nederland voor een groot stuk opgedroogd.

“In 1983 werd Hak Zwaar Transport overgenomen en omgedoopt naar Muller Zwaar Transport b.v.”, aldus Bram Muller “Op dat moment zijn we ook van start met het vervoer van zware, volumineuze ladingen op eigen zwaar lading pontons over water. In 1987 hebben we de havensleepdiensten van Smit in de havens van Dordrecht en Moerdijk overgenomen.” Het betreft hier de sleepbootassistenties voor zeeschepen die de havens van Dordrecht en Moerdijk aandoen.

In de jaren negentig gaat Muller meer en meer internationaal opereren en ontwikkelt zich tot een bedrijf met internationale allure. Na 2010 wijzigt het bedrijf de strategie door meer offshore (olie & gasmarkt en windenergie) te gaan opereren met grote zeegaande sleepboten en pontons. “We hebben al rederij de afgelopen jaren een stevige groei doorgemaakt en een sterke positie in deze bedrijfstak veroverd.” Muller Dordrecht heeft de komende jaren de ambitie verder te groeien en met de vierde generatie reeds werkzaam in het bedrijf heeft men veel vertrouwen in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *