ELIS (1944) gezien in de Scheepmakershaven Rotterdam, op donderdag 9 november 2017.

2 gedachtes over “ELIS”

 1. Neirinck Johan schreef:

  Beste,
  Kan er mij iemand vertellen wie er de eigenaar is op vandaag 19/07/2020 van de sleepboot Elis, ex Belgische marinesleper A 950 O/Lt Valcke, die afgemeerd ligt te Rotterdam in de Scheepsmakershaven.
  Ik zou die sleepboot graag eens willen bezoeken met mijn vader. Mijn papa is nog de enige levende persoon die ooit al militair heeft gevaren met de ‘Elis’, toen de ‘Valcke’ zoals ze bij de marine gekend was. Mijn papa is samen met nog verschillende militairen tijdens de woelige jaren van de onafhankelijkheid van Belgisch Congo met de Valcke op tijd kunnen vertrekken vanuit Congo. Het scheelde niet veel of er was van de Elis vandaag de dag geen sprake meer.
  Zijn relaas van die gevaarlijke periode die hij en zijn collega militairen alsook de sleepboot Valcke/Elis hebben meegemaakt zouden een mooie aanwinst kunnen zijn voor de geschiedenis van deze sleepboot want daar heeft deze kleine onopvallende sleepbootje wel recht op. De eigenaars zouden verrast zijn om zijn verhaal te horen. Ook wie Onderluitenant Valcke was bijvoorbeeld. Mijn papa weet wel heel veel over de Valcke/Elis. Maar waar ik vooral naar uitkijk is dat ik weet dat het voor mijn papa een emotioneel moment zou worden moest hij ooit op dat bootje even kunnen aan boord gaan, zeker omdat hij denkt dat de Elis al tot schroot is herleidt. Als dat ondertussen al niet gebeurd is….

  Hopelijk kan er mij iemand hierover de nodige informatie bezorgen zodat ik de verdere stappen kan ondernemen.

  Met vriendelijk groeten.
  Johan

  Neirinck Johan
  Juliaan Vandepitteplein 6
  8380 Lissewege
  België

 2. Neirinck Johan schreef:

  Ik wil hier graag nog even een korte reactie geven.

  Met medewerking van Jan Oosterboer ben ik contact gekomen met de eigenares van de Elis. We hebben dan ook de Elis uitgebreid kunnen bezoeken op zaterdag 15 augustus 2020. Het was een onvergetelijke dag waarbij wij uiterst aangenaam zijn ontvangen door de eigenares. Voor mijn vader was dat een enorme emotioneel weerzien van de ‘Valcke’ waarbij nostalgie hoog water bereikte 🙂
  Mijn speciale dank gaat uit naar Jan die zijn eigen onderzoek heeft gedaan naar de eigenares. Hopelijk kan hij er hier nog enkele fotootjes bijplaatsen om de Elis haar geschiedenis bij te schaven.
  Ik wens tevens de eigenares van de Elis bedanken voor de superfijne dag die wij mochten beleven aan boord van de Elis! Dank je wel.

  Van harte Jan,

  Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *