Van Wijngaarden Marine Services en Damen Shipyards hebben het contract getekend voor de bouw van een Damen Shoalbuster 3512, die LINGESTROOM gaat heten. Het totale aantal Shoalbusters in de Van Wijngaarden vloot komt hiermee op vijf, inclusief de NOORDSTROOM. Deze Shoalbuster 3512 werd in april 2016 opgeleverd.

Van Wijngaarden Marine Services  exploiteert een moderne eigen vloot van vijftien werkschepen voor een breed pakket aan ondersteuning en supplywerk voor de natte aannemerij en de offshore energiesector. Het bedrijf verzorgt daarnaast havenassistentie en zowel kort als lang sleepwerk. Het werkterrein is wereldwijd.

De 3512 is met zijn lengte van 35 meter het grootste model in Damens Shoalbuster serie. Hij is evenals zijn kleinere zusterschepen ontworpen als multipurpose werkschip, geschikt voor veel, uiteenlopende taken zoals slepen, duwvaart, anchor handling, baggerondersteuning, supplywerk en divers ander assistentiewerk. De Shoalbusters zijn vermaard om hun uitzonderlijke veelzijdigheid, waarbij zij vooral ook in ondiep water bijna alles aankunnen. De 3512 heeft een trekkracht van 55 ton en een werkdek van 145 m² met voldoende plaats voor zeven 20-voets en twee 10-voets containers. Gevoegd bij zijn dekkraan met 11,3 ton hijsvermogen op 16,50 meter reikwijdte maakt dit hem tot een formidabel allround werkschip.

“De NOORDSTROOM is door onze klanten uitstekend ontvangen, en is onafgebroken aan het werk sinds we hem in de vaart hebben genomen”, vertelt Peter van Wijngaarden, managing director van Van Wijngaarden Marine Services. “Dit gaf ons het vertrouwen om door te gaan met de bestelling van een tweede 3512, vooral omdat er naar verwachting veel vraag zal komen vanuit de offshore wind sector. De LINGESTROOM wordt net als de NOORDSTROOM uitgerust om alle soorten werkzaamheden te vervullen rond offshore windparken en andere buitengaatse constructies plus nog een heleboel meer.”

“Wij zijn verheugd dat Van Wijngaarden Marine Services binnen twaalf maanden een tweede Shoalbuster 3512 heeft besteld”, zegt directeur Jos van Woerkum van Damen Shipyards Hardinxveld. “Dit is beslist voor een deel te danken aan de uitstekende samenwerking tussen het management en het bouwteam van Van Wijngaarden Marine Services en het productieteam op onze werf. Het resultaat daarvan is, dat we een korte levertijd kunnen garanderen, zodat het schip snel in dienst gesteld kan worden.”

De Shoalbuster 3512 is ook een populair ontwerp bij zijn bemanningen. De airconditioned accommodatie omvat een kapiteinshut, twee eenpersoons en vier tweepersoons bemanningshutten, een kombuis, messroom en douche- en toiletruimtes. Er is zelfs een kantoortje voor opdrachtgevers, compleet met V-SAT aansluiting. De faciliteiten voldoen aan de ILO2006 normen en bieden plaats aan elf personen.

Deze Shoalbusters zijn uitzonderlijk veelzijdige en robuuste slepers/werkschepen”, besluit Peter van Wijngaarden. “Precies wat we in de huidige markt nodig hebben.”

De oplevering staat gepland voor eind april 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *