De stoomsleepboot Noordzee, een uniek varend monument uit 1922, is op dinsdag 25 oktober van Medemblik naar Den Helder overgebracht. De sleper van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee heeft een ligplaats toegewezen gekregen in Museumhaven Willemsoord, waar de sleper zal worden gerestaureerd.

Omdat de Noordzee wegens een defecte stoommachine niet meer op eigen kracht kan varen, is deze door de duwsleepboot Zeeleeuw van Medemblik naar Den Helder gebracht. Plan om de Noordzee in Museumhaven Willemsoord weer geheel te restaureren. Belangrijk onderdeel hiervan is de vervanging van de oude Schotse tweevuurs stoomketel. Hiervoor is de Stichting Stoomsleepboot Noordzee naarstig op zoek naar de benodigde financiën. Daarnaast worden er nog extra vrijwilligers gezocht die mee willen helpen om deze klus te klaren.

De stoomsleepboot is in 1922 in opdracht van Blohm & Voss op de werf van Janssen & Schmilinsky in Hamburg gebouwd. Tot aan de Tweede Wereldoorlog heeft de Noordzee voor Blohm & Voss gewerkt. Hierna is de sleper eerst enige tijd opgelegd geweest om vervolgens van 1959 tot 1975 voor een tweetal Duitse bedrijven aan de slag te gaan. Eind 1975 is de sleper verkocht aan Handelsonderneming A.C. Slooten in Wormer en een jaar later weer doorverkocht aan jachtbouwer Cees Jongert. Deze heeft de stoomsleper destijds gerestaureerd en herdoopt in Noordzee. Na er ook mee te hebben gevaren, is de bijna 23 meter lange en 6 meter brede sleper na zijn overlijden in 2010 ondergebracht bij de Stichting Stoomsleepboot Noordzee. Deze stichting wil de sleper graag als nautisch erfgoed voor het nageslacht bewaren. De Noordzee is vanaf 1998 opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *