Hierbij o.a. een serie foto’s van de bouw van de sleepboot BARRACUDA, gebouwd in 1971 bij Soc. des Ateliers Français de l’Ouest met bouwnummer RO13 in St. Nazaire voor de Compagnie Generale Transatlantique. De sleper werd gebouwd voor dienst in het Caribisch gebied samen met twee barges BALAOU en BALISTE.

Ze was uitgerust met een Crepelle hoofmotor van 3100 hp met een bollard pull van 42 ton. In 1979 ging de sleper over naar Compagnie Generale Maritime (CGM), Fort de France en in 1980 werd ze samen met de pontons verkocht.

In 1987 werd Multraship Towage & Salvage eigenaar van deze stoere sleper, de familie Muller van het in 1984 opgerichte Multraship had weer een zeesleper, de geschiedenis van Multraship’s voorloper (sleepdienst Willem Muller) gaat terug tot 1911 in Terneuzen.

Jarenlang verrichte ze haar diensten vanuit Terneuzen en de laatste jaren was ze actief voor Multraship dochter Bourgas Tug Service in Burgas, Bulgarije. Begin februari 2021 is ze aangekomen in Freetown, Sierra Leone onder de naam AALIYAH.

Er zijn ook nog een aantal half-zusjes van de BARRACUDA, een paar gebouwd op dezelfde bouwwerf zoals de DUQUESNE (1969, bouwnummer RO11, 32 tbp) en COLBERT (1971, bouwnummer RO14, 32 tbp). Ook de COURBET (1983, 45 tbp) gebouwd bij Dubigeon-Normandie SA, Grand-Quevilly (YN 2556) kan beschouwd worden als een halfzusje, deze 3 slepers zijn op stapel gezet voor de Union des Remorqueurs de l’Océan. Behalve de DUQUESNE (Deutz) zijn de slepers uitgerust met een Crepelle diesel motor.

Een klein eerbetoon aan de BARRACUDA die we waarschijnlijk niet meer terug zullen zien in onze regio’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *