Bezoek aan de sleepboot ELIS / VALCKE te Rotterdam
Na enig zoeken is de eigenaar van de ELIS (fam. Rexwinkel) gevonden. Zij waren bereid om de familie Neirinck uit België te ontvangen voor een bezoek aan de ELIS. Dat bezoek vond plaats op zaterdag 15 augustus 2020, met hun 83-jarige vader,de oud-marineman Valère Neirinck, die opvarende is geweest van toentertijd het Belgische marineschip VALCKE, thuishaven de marinehaven Banana. Na de onafhankelijkheid van Belgisch Congo, moest men met de VALCKE plotsklaps vertrekken (vluchten) vanuit de Congo. Dat was in 1960.
Foto 1 t/m 4:bij en op de ELIS. Foto 5: Logboek: overdracht van de Nederlandse naar de Belgische marine. Foto 6: het aantal bemanningsleden op de VALCKE. Foto 7: op zee. Foto 8: de VALCKE in Matadi (havenstad in de Congo) Foto 9: de VALCKE bezig met wat haar hoofdtaak was, steenlichters verplaatsen voor de uitbouw van de marinehaven Banana. Foto 10: de VALCKE op de Congostroom. Foto 11: de VALCKE in Angola. De sleper klaarmaken voor de terugreis naar België. Dit na de onafhankelijkheid van Congo. Foto 5 t/m 11, zijn van Valère Neirinck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *